Recovery-bevægelsen kom til i Danmark omkring år 2000, men har rødder helt tilbage til 1970'erne, og opstod i brugerbevægelsen i USA, inspireret af kampen for Borgerrettigheder. Det bærende element i Recovery-bevægelsens udbredelse er de personlige beretninger. Disse narrativer har, kombineret med forskning, modbevist at alvorlige psykiske lidelser skulle betragtes som kroniske. Det har især haft konsekvenser for diagnosen skizofreni, som før blev betragtet som en kronisk lidelse med biologiske forklaringsmodeller.
Forskning viser, at mange som diagnosticeres med skizofreni, kommer sig fuldstændigt, hvilket står i skærende kontrast til andre veletablerede neurologiske lidelser som feks Parkinsons, Alzheimers og Sklerose, som ikke har evidensbaseret data som kan påvise en mulighed for helbredelse.
Derudover viser evidens fra langtidsstudier at de personer som er kommet sig fuldstændigt fra eksempelvis skizofreni, har gjort det ved at forlade den etablerede psykiatri, og dens behandlingsmetoder, for i stedet at finde andre måde at få hjælp - blandt andet ved samtaleterapi.