Introduktion
Alle mennesker oplever tidspunkter i deres liv, hvor de har vanskeligheder. Disse vanskeligheder kan variere i intensitet fra at være aldeles overvældende til daglige ærgrelser. Måske er der problemer i parforholdet eller vanskeligheder på arbejdspladsen. Det kan være at problemerne har noget at gøre med sorg og fortvivlelse eller måske vrede eller kontrolspørgsmål. Mange gange er følelser vedrørende selvrespekt og selvværd involveret, hvor de er med til at forplumre situationerne yderligere.
Nogle gange er den hjælp der findes hos venner og familie tilstrækkelig, men andre gange bliver det nødvendigt at søge professionel hjælp. Da kan en psykolog være en uvurderlig hjælp! Du er derfor velkommen til at ringe eller skrive til mig og høre om den hjælp, jeg kan tilbyde er noget for dig.
Eksempler på problemer
Angst
omfatter tilstande som panikangst, socialangst, tvangs tanker/handlinger og er ret almindelige i den danske befolkning. F.eks. panikangst karakteriseres af voldsomme og uventede panikanfald, som er oftest kort og intenst.
Det er meget almindeligt, at man tror man skal dø, miste kontrollen og/eller blive sindssyg. De kropslige oplevelser udgøres af vejrtrækningsbesvær, hjertebanken, svimmelhed og snørende fornemmelser i lemmerne. Det er meget almindeligt at knytte anfaldet an til de steder, hvor angsten er opstået, hvilket kan føre til undgåelse af disse steder. Dette begrænser for det første ens bevægelsesfrihed, men indebærer for det andet også en vis forventningsangst. Ca. 300.000 danskere lider af angst. Ud af dem lider 80% af panikangst.
Depression
kan beskrives af mange som et fængsel, hvor følelsen af afmagt, skyld og ensomhed fylder ledsaget af tilhørende mørke tanker. De mest almindelige symptomer er mangel på energi, meningsløshed, tomhed, modløshed, manglende livslyst, selvbebrejdelse, koncentrationsbesvær, m.m. Depression udløses ofte af angst, men der er ingen, der pludselig ud af det blå bliver deprimerede.
Typisk har personen oplevet en alvorlig hændelse, der opleves som en stor ulykke uden at det nødvendigvis opleves sådan af andre mennesker. For dem, der får depressionen, er hændelsen oftest privat og personlig og vil typisk indebære en konflikt mellem dem selv og verden.
Selvskade og Spiseforstyrrelser
Selvskade: Traumer i barndommen ses ofte hos folk som skader sig selv. fx Seksuelt misbrug og andre traumatiserende forhold såsom mobning og social mistrivsel. Negative følelser og tanker plager mange gange mennesker, der selvskader. Disse kan inkludere skyldfølelse, selvhad og et behov for at straffe sig selv. Men på trods af disse vanskeligheder er det vigtigt at have for øje, at selvskade er en coping strategi, som oftest bruges i et forsøg på at håndtere psykiske smerte
Spiseforstyrrelser: Ligesom med selvskadende adfærd kan der være mange komplekse begrundelser for, hvorfor en person udvikler spiseforstyrrelser, men oftest findes der elementer af perfektionisme og et behov for kontrol. Spiseforstyrrelse kan være synlig for omgivelserne eller mere skjult som med bulimi, men alle har det tilfælles, at der er et ikke italesat budskab.
I Danmark findes der 75.000 mennesker – børn, unge som voksne, der lider af en spiseforstyrrelse. 5.000 lider af anoreksi, 30.000 af bulimi og 40.000 af tvangsoverspisning.
Vold
terapi er for mennesker der har været udsat for vold, voldtægt, incest eller sexuel chikane hvor fokus er at blive mødt med forståelse og accept. Almindelige følger og senfølger kan være:
- Manglende koncentration
- Skamfølelse
- Skyldfølelse
- Problemer med berøring og nærhed
- Indelukkethed
- Misbrug
- Selvmordsforsøg