Introduktion
Alle mennesker har perioder i livet, hvor de har det svært. Problemerne kan variere i intensitet, og kan være fuldstændig overvældende eller bemærkes som små ærgrelser i hverdagen. Måske er der problemer i parforholdet eller vanskeligheder på arbejdspladsen. Problemerne kan være relateret til sorg, fortvivlelse, vrede eller handle om oplevelsen af manglende kontrol i hverdagen. Ofte kan for lidt selvrespekt, selvtillid og selvværd være en del af problemstillingen, og besværliggøre situationen yderligere. Nogle gange er den hjælp der kan hentes hos venner, og familie tilstrækkelig, men andre gange kan det være nødvendigt at få professionel hjælp.
En psykolog kan være en uvurderlig hjælp! Du er velkommen til at ringe eller skrive til mig og høre om den hjælp, jeg kan tilbyde er noget for dig.
Eksempler på problemer
Angst
Ca. 300.000 danskere lider af angst. Ud af dem lider 80% af panikangst.
Problemer med angst omfatter tilstande som panikangst, social angst, tvangs tanker og tvangshandlinger. Panikangst er karakteriseret ved voldsomme, og uventede panikanfald, som er kortvarige, og meget intense. Disse anfald udløser ofte en dødsangst, en oplevelse af kontroltab og følelsen af at blive sindssyg. De fysiologiske reaktioner er bl.a. vejrtrækningsbesvær, hjertebanken, svimmelhed, og en snurrende fornemmelse i arme.
Dette voldsomme ubehag fører ofte til “undvigelsesadfærd” dvs at man undgår steder, mennesker, og situationer som man frygter kan udløse angsten. Derved begrænses livet mere og mere, og angsten får overtaget. Man kan sige at man handlingslammes pga angsten for angsten.
Jeg hjælper klienter ved at se angsten som en reaktion, og ved at forsøge at finde den bagvedliggende årsag til angsten, fremfor at fokusere på angst som symptom på en sygdom.
Depression
beskrives af mange som et fængsel, hvor følelsen af afmagt, skyld og ensomhed fylder alt, ledsaget af dystre tanker. Man oplever mangel på energi, meningsløshed, tomhed, modløshed, manglende livslyst, selvbebrejdelse, koncentrationsbesvær, m.m. Depression udløses ofte af angst, men ingen får pludselige akutte depressioner uden grund. Myten om kemiske ubalancer som årsag til depressioner, er modbevist af adskillige forskningsresultater.
Igen er det vigtigt at lede efter årsagen til den depressive tilstand, og ved depressioner er der typisk en hændelse på det private plan af voldsom karakter, som skaber en konflikt imellem den enkelte, og omverdenen
Selvskade og Spiseforstyrrelser
Selvskade: Traumer i barndommen ses ofte hos folk som skader sig selv. fx Seksuelt misbrug og andre traumatiserende forhold såsom mobning og social mistrivsel. Negative følelser og tanker plager mange gange mennesker, der selvskader. Disse kan inkludere skyldfølelse, selvhad og et behov for at straffe sig selv. Men på trods af disse vanskeligheder er det vigtigt at have for øje, at selvskade er en coping strategi, som oftest bruges i et forsøg på at håndtere psykiske smerte
Spiseforstyrrelser: Ligesom med selvskadende adfærd kan der være mange komplekse begrundelser for, hvorfor en person udvikler spiseforstyrrelser, men oftest findes der elementer af perfektionisme og et behov for kontrol. Spiseforstyrrelse kan være synlig for omgivelserne eller mere skjult som med bulimi, men alle har det tilfælles, at der er et ikke italesat budskab.
I Danmark findes der 75.000 mennesker – børn, unge som voksne, der lider af en spiseforstyrrelse. 5.000 lider af anoreksi, 30.000 af bulimi og 40.000 af tvangsoverspisning.
Vold
terapi er for mennesker der har været udsat for vold, voldtægt, incest eller sexuel chikane hvor fokus er at blive mødt med forståelse og accept. Almindelige følger og senfølger kan være:
- Manglende koncentration
- Skamfølelse
- Skyldfølelse
- Problemer med berøring og nærhed
- Indelukkethed
- Misbrug
- Selvmordsforsøg